Pastinak – sredozemska zelenjava odkopana iz pozabe
nasveti Minke Gantar:
Pastinak je bližnji sorodnik korenja in peteršilja in je odlično nadomestilo za kropmpir.
SVETUJEMO • 12.01.2016
Zanimivo je, da pastinak vsebuje štirikrat več kalcija in selena kot peteršilj, kar pa pripomore k odličnemu razstrupljanju telesa.
Ker vsebuje kalij, pomaga pri odvajanju vode iz telesa, zaradi vlaknin in mineralov pa ugodno vpliva na jetra, ledvice in mehur, jih čisti ter odvaja v telesu nakopičeno vodo. Pomaga proti celulitu.
Glikemični indeks surovega pastinaka je 68. Kuhan pastinak ima glikemični indeks kar 97, vendar zaradi vlaknin ne povzroča enake reakcije v telesu kot pečen krompir. Opozarjamo sladkorne bolnike – naj ne pretiravajo, ker vsebuje res veliko sladkorja.
Dobra novica je, ker se da s kombinacijo živil sladkor iz pastinaka popolnoma izničiti. Temu se reče načelo srednjega glikemičnega indeksa. Če v istem obroku uživamo pastinak, zaužijmo še beljakovine, ki sladkor razpolovijo.
Smuti s pastinakom & Pastinak in vlaknine
pečen pastinak z gorčično – medenim prelivom
Pastinakov čips
Juha iz pečenega pastinaka
Kremna juha iz pečene cvetače in pastinaka
Zelena juha s pastinakovim pirejem
Pastinakov pire
Pečen pastinak s zelišči
Kuhan pastinak
Gratiniran pastinak